Vostè està aquí: prevenció de la tortura
Tornar a: publicacions i debats
General:
enllaços
contacte
urbanisme
dret mercantil
dret penal
dret civil
Reconeixent la prevalença de la tortura al món i la necessitat d'emprendre accions per combatre-la, experts en Medicina, Dret i Drets humans de diversos països van redactar el Manual per a la recerca i documentació eficaç de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants (Protocol d'Istanbul [1.388 KB]
). Aquest manual es va concloure a l'agost de 1999 i, des d'aleshores, va comptar amb el suport de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), d'organitzacions regionals, així com d'altres òrgans.
La intenció del Protocol d'Istanbul és servir com a conjunt d'orientacions internacionals tant per a la valoració de la tortura i d'altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, així com per a la investigació de les denúncies relacionades amb aquest tema i el report del trobat davant òrgans judicials o altres organismes d'investigació. El conjunt de Principis relatius a la investigació i documentació eficaces de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants (Principis d'Istanbul), annexat al Protocol d'Istanbul, es va incloure en la Resolució sobre la tortura que va adoptar de manera unànime l'Assemblea General de les Nacions Unides al desembre de 2000. Posteriorment, la Comissió de Drets Humans de l'ONU va fer que els governs prestessin atenció sobre aquests principis i els va encoratjar enèrgica ment a reflexionar sobre ells com una eina útil per al combat a la tortura.
A la pàgina web de l'organtzació d'observadors de drets humans xilena "Casa Memoria José Domingo Cañas", ex centre de tortura i extermini de la DINA (Direcciòn Nacional de Inteligencia) de la dictadura militar, es poden trobar diversos recursos sobre aquesta matèria.